לוויטמין B12 מיוחסות כמה תכונות שהופכות אותו לחיוני. בין השאר, מיוחסת לו תרומה נכבדה במנגנון ייצור הדם ורמות הברזל וכן חשיבות למערכת העצבים.
מחסור בוויטמין זה עשוי לגרום לתופעות רבות, לעיתים קשות, הן בהפרעות נוירולוגיות, הן בייצור דם ועוד. עד כה, נהוג היה לקשר רבים מהתסמינים של מחלות פיברומיאלגיה למחסור בוויטמין הזה.
חסך נפוץ באוכלוסייה
על פי דעתם המלומדת של רופאים רבים, סובל פלח גדול מאוד מהאוכלוסייה הכללית ממחסור בוויטמין B12. למרות שהגוף לא צריך כמות רבה מהוויטמין החשוב בשביל תפקוד תקין, לא מספיק לצרוך אותו באופן טבעי או מתוספים שכן חשוב לא פחות שהספיגה שלו תהיה יעילה. מכיוון שלגוף יש יכולת לקיים מאגרים של הוויטמין, בהחלט יתכנו מצבים שבהם לא יורגשו התופעות של החסר במשך זמן רב (לעיתים אפילו שנים) אך כאשר הם יורגשו, ההשלכה תהיה קשה.
קיימת אסכולה נפוצה בקרב רופאים המטפלים בפיברומיאלגיה הסוברת שמחסור בוויטמין הוא שגורם או לפחות תורם רבות לסימפטומים הקליניים של המחלה. משום כך, מתלווה לכך הנטייה להמליץ על תוספת מהוויטמין הזה, מתוך מטרה למלא את החסך ולשפר את תסמיני המחלה. מחקר חדש ביקש לבדוק האם אכן ניתן לקשר בין הוויטמין מסדרה B לבין מחלת פיברומיאלגיה או שמא קשר כזה קלוש ביות ואפילו לא מתקיים.
משתתפי המחקר
תוצאות המחקר ומסקנותיו
החוקרים עורכי המחקר מדווחים על כך שבקרב כל חולי הפיברומיאלגיה שהשתתפו במחקר נמצאו ערכים תקינים של B12 בדם. תוצאות אלה מראות שלא המחסור בוויטמין האמור מוביל לתסמינים השונים של פיברומיאלגיה, כגון כאבים, תשישות גופנית, ירידה במצב הרוח. במקרה זה, ספק רב אם התוויה רפואית שתמליץ על הוספת B12 לתזונה, בין אם באמצעות מזון ובין אם באמצעות כמוסות, תביא לשיפור בהיבט כלשהו של המחלה.
על פי המדווח, כמה מחקרים וסקרים נוספים שערכו בנידון רק מקבלים חיזוק בתוצאות המחקר הנוכחי. משום כך, למרות שבאופן כללי, מחסור בוויטמין B12 מיוחס כבעל משמעות בהקשר של כאבים (לצד סימפטומים אחרים), לפחות בקרב רבים מחולי פיברומיאלגיה אין לכך שייכות למצבם. אין ככל הנראה קשר בין תסמינים של כאב בחולי פיברומיאלגיה לבין צריכת חסר או קושי משמעותי בספיגה של הוויטמין והימצאותו בדם.