מחקר חדש שפורסם בגיליון מאי 2010 של כתב העת לדלקת פרקים וטיפוח בנורבגיה, מצא כי נשים הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר, ובמיוחד נשים שאינן מקפידות על פעילות גופנית קבועה, נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח פיברומיאלגיה.
נתוני המחקר
במחקר שנערך בין השנים 1995 ל-1997, בדקו מדענים נתוני מחקרים מוקדמים, ומצאו 380 מקרים חדשים של פיברומיאלגיה שאובחנו בקרב 15,990 נשים, שדווחו על תסמינים במשך 11 שנים.
יחד עם זאת מודיעים המדענים כי לא הצליחו להוכיח את סוגי הפעילות הגופנית הפרטניים המשפיעים לטובה על כאבי פיברומיאלגיה או מונעים אותה, והם סבורים כי אפשרי שסוגי פעילות גופנית מסוימת יעילים יותר מאחרים גם בפני מניעה והתפתחות עתידית של המחלה. על מנת לאשר את הממצאים ולהגיע למסקנות ברורות יותר, נדרש מחקר נוסף.
חשיבות מניעת השמנת יתר
כל קילוגרם של משקל עודף מפעיל כארבעה קילוגרמים של לחץ נוסף על המפרקים, כך שאדם עם עשרה קילוגרמים של משקל עודף, נושא משקל של ארבעים קילוגרמים עודפים המפעילים לחץ על הגוף. מכאן ניתן להבין בקלות את הקשר בין משקל עודף לבין הגברת הסיכון לפיברומיאלגיה.
יתרונות פעילות גופנית
פעילות גופנית קבועה מפחיתה את הסיכון ללקות בפיברומיאלגיה. המחקר הוכיח כי ככל שנשים מקפידות יותר על פעילות גופנית, כך נמוך יותר הסיכון שלהן לפתח פיברומיאלגיה. ההשפעות המגנות של הפעילות הגופנית נבדקו בקרב נשים בעלות משקל עודף ובקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר. המדענים סבורים כי הרמות הגבוהות של חלבונים דלקתיים מסוימים עשויים להשפיע על פיברומיאלגיה והשמנת יתר.
לדברי האיגוד הלאומי לפיברומיאלגיה, אין באמת צורך במחקרים שיוכיחו את מה שכל בר דעת יודע, וכי הקשר בין פעילות גופנית, משקל גוף ורווחה נפשית ופיסית, ברור לחלוטין.
אין ספק כי פעילות גופנית קבועה ושמירה על משקל נורמאלי מומלצים לכל האנשים כאמצעי בריאות אישי, וראשי האיגוד מסרבים להסיק כי תוצאות המחקר עשויות להפחית את סיכויי נשים לפתח תסמונת משמעותית של פיברומיאלגיה. ראו גם: