פיברומיאלגיה היא תסמונת הפוגעת בעיקר בנשים ובאה לידי ביטוי בכאבי שרירם חזקים ותשישות כרונית.
האם הפלה שכיחה יותר בקרב הסובלות מפיברומיאלגיה?
לא נמצא קשר ישיר בין פיברומיאלגיה לבין הפלות, אך עם זאת, כיוון שפיברומיאלגיה יכולה לבוא לידי ביטוי גם בתחושת לחץ, דיכאון, עייפות ועוד, היא יכולה להשפיע באופן לא ישיר גם על ההיריון ולגרום למצב של הפלה מוקדמת.
מהי בדיוק פיברומיאלגיה?
רק לאחרונה הוגדרה פיברומיאלגיה כמחלה. במשך שנים התלוננו נשים על תסמיני המחלה אך לא קיבלו מענה בצורת אבחון. פיברומיאלגיה מתאפיינת בכאבי שרירים מפושטים, כאבים חדים או תחושת שריפה.
כיצד מאובחנת פיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה מאובחנת בעיקר על סמך תיאורה של המטופלת. אין עד היום בדיקת מעבדה שמאבחנת כי מדובר חד משמעית בפיברומיאלגיה. כל הבדיקות שנעשות נועדו למעשה לשלול אבחנות אחרות. בעבר היתה בבדיקה נעשית באמצעות לחיצה על 18 נקודות שהוגדרו כרגישות אצל הסובלות מפיברומיאלגיה.
האם ישנו טיפול לפיברומיאלגיה?
היום, לאחר התפתחות רבה בתחום ישנה תרופה המיועדת לפיברומיאלגיה ונקראת ליריקה. התרופה נלקחת לקראת שינה ומאפשרת שינה איכותית ורציפה ללא תחושת כאבים.
התמודדות עם הפלה לנשים עם פיברומיאלגיה
עבור כל אישה ההתמודדות עם הפלה היא לא פשוטה הן מבחינה פיזית והן נפשית. לא משנה באיזה מצב האישה נמצאת, האם היא ביצעה הפלה בכדורים או בשאיבה, עדיין המצב הנפשי עלול להחמיר את כאבי הפיברומיאלגיה. עבור נשים עם פיברומיאלגיה ההתמודדות קשה עוד יותר בגלל כאבי המחלה הנוספים לכאבים שישנם בעקבות ההפלה, עייפות ותשישות כרונית ונטיה לדיכאון. איך להתמודד עם ההפלה?
- מנוחה: מנוחה מומלצת לכולם לאחר הפלה, ונשים עם פיברומיאלגיה צריכות מנוחה רבה עוד יותר. המנוחה מסייעת לגוף לשקם את עצמו מבחינה פיזית וגם מרגיעה מבחינה נפשית.
- עיסויים: עיסויים יכולים להקל מעט על הכאבים ולהרגיע בלי קשר למצב המיוחד של התמודדות עם המחלה ועם מצב של הפלה ביחד.