הקשר ההדוק בין פיברומיאלגיה ודיכאון הוא נושא רגיש לנשים רבות הסובלות מהמחלה ודיונים רפואיים רבים סובבים ענין זה. לעיתים קרובות קשה למטופלות לשכנע את הסביבה לגבי "אמיתות" הדיכאון ממנו הן סובלות.
דיכאון הוא מצב רפואי אמיתי מאוד עם גורמים פיסיולוגיים, כולל נטייה גנטית וחוסר איזון עצבי. בדומה לכל המצבים הפסיכולוגיים, יש לקחת אותו ברצינות ולטפל בו כראוי. מחקרים מראים כי דיכאון וחרדה עלולים להחמיר את התסמינים ולעכב את הטיפול בפיברומיאלגיה. למעשה, ככל ששיעורי הדיכאון גבוהים יותר, הם מחמירים יותר את התסמינים ומהווים מכשול להשגת הקלה מהכאבים.
חשיבות ההכרה בדיכאון בפיברומיאלגיה
חלק מהבעיה היא כי אנשים הסובלים מדיכאון רואים עצמם כחסרי אונים מול המחלה המרתיעה. פיברומיאלגיה ידועה בקשיי הטיפול שלה, ומי שחשות חוסר אונים, נוטות לעיתים קרובות לקחת בעצמם את השליטה על הטיפול שלהן ולבצע שינויים באורח החיים, אשר מסייעים להן לחוש טוב יותר.
5 דרכים להתמודדות עם הדיכאון
2. תרופות נוגדות דיכאון – משככי כאבים מטפלים בהפרעות כאב, אך אינם מטפלים במצב הרוח. יחד עם זאת, תרופות נוגדות דיכאון משמשות לטיפול בתסמיני פיברומיאלגיה, עם או בלי נוכחות הדיכאון.
3. טיפול קוגנטיבי התנהגותי – טיפול זה מומלץ לחולי פיברומיאלגיה שמתמודדים עם דיכאון. מטרת הטיפול היא לשנות את האופן בו המטופל חושב על הכאב, ובהתאם לשנות את הדרך בה הוא מתמודד עם המחלה.
4. הקלת הכאב והעייפות – טיפול בתסמיני פיברומיאלגיה הבסיסיים, כגון כאב ועייפות, עשויים להקל על הדיכאון. מספר תרופות מרשם זמינות לטיפול בתסמיני הכאב, וכוללים ליריקה, ומשככי כאבים שאינם נרקוטיים כגון טראמדול.
5. סיוע עצמי – דיכאון הוא סוג של אפיסת כוחות. בפיברומיאלגיה, השינה נקטעת באמצעות הכאב, והטרדה מתרחשת במשך כל היום. הקפדה על שגרת שינה קבועה וביצוע פעולות יומיומיות, כולל הקפדה על פעילות גופנית כמו אירובי, מסייעים לחולה לכונן מחדש הרגלי חיים בריאים. הקפדה על השינה חשובה ביותר לטיפול בדיכאון הקשור לפיברומיאלגיה. הרופא מסייע למטופל למצוא את הטיפול הנכון המותאם באופן אישי, המטפל בכל תסמיני המחלה כולל הדיכאון. ראו גם: אלקסיתימיה ופיברומיאלגיה – האם יש קשר בין השתיים?