פיברומיאלגיה היא מצב הקשור לשרירים כואבים באופן חמור ומתיש, כולל כאבי גידים ורקמות רכות. האבחון הרשמי לתסמונת זו היא נוכחות כאבים כרוניים הממוקמים לאורך נקודות רגישות פרטניות, במשך שלושה חודשים לפחות.
הבנת הקשר בין רגישות לגלוטן לפיברומיאלגיה
גלוטן מהוא החלבון בחיטה, שעורה, שיפון, וכוסמין. אנשים עם אלרגיה או אי סבילות לגלוטן, חווים שיפור עם הסרתו מהתזונה. ההטבות כוללות פחות בעיות עור, פחות מיגרנות, ופחות תסמינים של ערפול מוחי מהם סובלים בדרך כלל אנשים עם פיברומיאלגיה. הימנעות מגלוטן מובילה אף לשיפור תפקוד מערכת העיכול והקלת פיברומיאלגיה.
קשר מדעי בין פיברומיאלגיה ורגישות לגלוטן
לאחרונה מבינים מדענים את הקשר בין רגישות לגלוטן ללא צליאק, כגורם לפיברומיאלגיה, והשערה זו מתחזקת בשל התגובה הקלינית האופיינית המחמירה לאחר צריכת גלוטן. מחקרי מעבדה שבוצעו בבית חולים בספרד על נשים בגילאי ארבעים ומעלה, הסובלות במשך שנים מתסמיני כאבי פיברומיאלגיה, כולל בעיות עייפות, קשיי ריכוז, שלשולים, מעי רגיז וערפול מוחי, בשילוב עם תסמינים שאינם אופייניים לתסמונת, וכוללים כיבי פה, תת פעילות בלוטת התריס, ומחסור בברזל, פסלו נוכחות מחלת צליאק בשל היעדר נוגדנים פרטניים או ניוון מעיים, אך החוקרים חשדו ברגישות לגלוטן. ההמלצה הייתה תזונה נטולת גלוטן לטיפול בזיהום שנוצר על ידי חיידק הליקובקטר פילורי.
מדידת צריכת כמויות קטנות של גלוטן הובילה להישנות תסמיני הפיברומיאלגיה והתסמינים האופייניים לרגישות. ההמלצה הייתה על נטילת תוספי ברזל ומינרלים, ושנתיים לאחר תחילת התזונה החדשה התרחשה הפוגה בהתקפי הפיברומיאלגיה, כשהמשתתפים המשיכו לעבוד ולתרגל כושר גופני.
תזונה נטולת גלוטן בפיברומיאלגיה
המזונות הבטוחים בתזונה נטולת גלוטן לפיברומיאלגיה כוללים בשרים, עופות ודגים ללא רטבים, ללא ציפוי פירורי לחם או אבקות טעמים, כמו גם פירות וירקות, מוצרי חלב, תפוחי אדמה, קמח נטול גלוטן כגון קמח אורז, קמח תירס וקמח סויה. ניתן אף לאכול מוצרים שכותרתם "נטול גלוטן", אך לא מוצרים שכותרתם "ללא חיטה" שכן אלו עשויים להכיל שעורה או כוסמין.
אולי יעניין אותך גם:
בלנאותרפיה לטיפול בפיברומיאלגיה