קיים קשר בין מחלות של בלוטת התריס ופיברומיאלגיה, ובמקרים רבים אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה יסבלו גם מירידה בפעילות בלוטת התריס (היפותיירואידיזם).
לטענת אנשי מקצוע רבים, קיים קשר בין פיברומיאלגיה לתת פעילות של בלוטת התריס, וככל הנראה חלק מהבסיס הביולוגי של שתי המחלות דומה. מכיוון שטיפול בהפרעה בבלוטת התריס הוא פשוט ביותר ויכול לסייע להקלה על התסמינים של שתי המחלות, מומלץ לחולים בפיברומיאלגיה לבדוק גם את תפקוד בלוטת התריס ולטפל בה במידת הצורך.
הקושי בהבנת הפיברומיאלגיה והקשר לבלוטת התריס
קיימות מספר השערות לגבי הגורם למחלה, כמו תזונה לא בריאה וחסרים תזונתיים משמעותיים, הפרעה בתפקוד בלוטת האדרנל, כושר גופני ירוד, גורמים פסיכולוגיים, חוסר איזון בהורמוני המין וגורמים נוספים.
מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס היא בלוטה הממוקמת בצוואר ואחראית להפרשת הורמוני התריס, אשר אחראים למספר תפקידים בגוף.
הקשר בין פיברומיאלגיה לחסר הורמוני התריס
מלבד ההפרעה בקצב המטבולי, האפקט המופיע בחולים עם תת פעילות של בלוטת התריס תורם להסתמנות פיברומיאלגיה בשני מישורים עיקריים:
- הגברת הרגישות להורמונים וכימיקלים – הבסיס למחלת הפיברומיאלגיה הוא ככל הנראה רגישות יתר של הגוף לכאב, על רק חוסר איזון של כימיקלים. על פי ההשערות, הירידה ברמת הורמוני התריס תורמת לחוסר האיזון הזה, ולכן מגבירה את רגישות הגוף לכאב. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא השפעת תת פעילות של בלוטת התריס על הפרשת הסרוטונין, שנחשב לאחד ההורמונים החשובים המעורבים במחלת הפיברומיאלגיה.
- פגיעה במחזור השינה – להורמוני התריס תפקיד מרכזי בהסדרת מחזור השינה, ומכיוון שהפרעות שינה הן אחת התלונות העיקריות אצל חולי פיברומיאלגיה ככל הנראה קיים קשר לבלוטת התריס. ידוע שחולי פיברומיאלגיה שמצליחים לישון היטב סובלים פחות מתסמיני המחלה, ולכן השפעת החסר בהורמוני התריס על מחזור השינה הוא ככל הנראה חשוב ביותר.
תסמינים דומים לשתי המחלות
בשתי המחלות, החולים סובלים מעייפות, כאבים בכל הגוף, הפרעות בשינה וכאבי ראש. כאבי השרירים המאפיינים את הפיברומיאלגיה אינם מופיעים אמנם בעצמה כזו בתת פעילות של בלוטת התריס, אך בכל מקרה ניתן להבין שקיים קשר בין הביטוי הקליני של המחלות.